teisipäev, 30. juuni 2009

Muljed Minskist vol 2

Mõned huvitavad asjad:

  • Kui oled läbinud sõidueksami ja saanud load, siis pead 2 aastat kandma auto peal märgist, millega ei tohi kunagi sõita kiiremini kui 70 km/h.
  • Valgevenelaste jaoks populaarseim puhkuse sihtkoht on Ukraina (Krimm), ka Makedoonia, Türgi ja Venemaa. Vanasti käisid nad ka palju Palangas, kuid Euroopa Liidu viisa on nii kallis, et nad ei saa seda endale lubada (60 EUR).
  • Tänavapilt on väga patriootlik - tänavavalgustuse küljes on lipud, ning tänavatel on suured plakatid laste piltidega, kus peal tekst "Za Belorus, dlja naroda".
  • Täna sõin valgevene rahvuslikku toitu - draniki. Need on kartulipudrust tehtud õhukesed krõbedad kotletid, mida serveeritakse seenekastmega. Väga maitsvad.
  • Kõigis toitlustusasutustes on külalisteraamatud, kuhu külastajad saavad lisada kommentaare. Mingi riigiamet käib neid kontrollimas. Kui keegi on lisanud negatiivse kommentaari, peab toitlustusasutus saatma sellele inimesele kirja selgitusega, kuidas nad edaspidi kavatsevad olukorda parandada. Samuti on nad kohustatud külastajatele varasemaid kommentaare näitama (loomulikult ainult siis, kui külastaja seda soovib).

Muljed Minskist

Viibin praegu tööreisil Minskis. See on minu jaoks esimene kord siin viibida. Enne tulekut olin mõttes valmistunud Euroopa viimasesse diktatuuri kantsi minema. Kohale jõudes on aga avanev pilt hoopis teistsugune.

Esiteks üllatas, et teed on Valgevenes väga head - lennujaam asub Minskist umbes 50 km eemal ning maantee on üllatavalt heas korras.

Linn ei ole eriline vaatamisväärsus - vanad majad praktiliselt puuduvad ja ka uusi eriti ei ole - kõik näeb välja selline nagu meil 90. aastate alguses. Muu järgi tegelikult ei saagi aru, et selles riigis midagi teisiti on. Kauplused on kaupa täis, kõikvõimalikud lääne kaubamärgid on esindatud, inimesed on rahulikud, tänavad on puhtad ning miilitsaid praktiliselt näha pole.

Väga kummaline on siin rahaga ringi käia. Nimelt on siin kasutusel arvuliselt väga suured rahatähed, nt 50 000-ne rubla. Kõik hinnad on tuhandetes rublades. Tegelikult eesti kroonidesse ümberpanduna on 10 000 rubla umbes 20 krooni. Kõik kohalikud kaubad on odavad, kuid välismaised asjad maksavad umbes sama palju kui meil.

Kuna siinses kontoris pole konditsioneeri ja Minskis on jube palavus, käisime eile konditsioneere ostmas. Tehnika ostmisega kaasneb kummaline bürokraatia. Poes kontrollivad müüjad kõikide asjade töökorras oleku ükshaaval üle - isegi pikendusjuhtmetel. Seejärel täidetakse iga asja kohta eraldi paberid (ka iga pikendusjuhtme kohta), sinna peale peab ostja panema allkirja ning lüüakse ka tempel.

Hotell on meil tõeline nõuka-aegne klassika. Mingi remont on kunagi tehtud, aga näiteks uksed on küll vähemalt 20 aastat vanad, samuti vann. Hommikusöök oli aga rikkalik - rootsi laua tüüpi. Üheks tõsiseks miinuseks oli see, et normaalset kohvi ei pakutud - olid ainult lahustuva kohvi pakid. Mulle öeldi, et see hotell on väga kallis ja et Eestis saaks sama raha eest Radissonis ööbida. Põhjuseks on see, et Valgevenes ei ole hotellide vahel eriti konkurentsi - välismaalasi käib siin vähe ning enamus, kes käivad, on siin äriasjus - seetõttu on tekkinud arusaam, et külastajaid võib julgelt nöörida.

Arvatavasti: to be continued... (pilte ärge lootke, mul pole fotokat kaasas).

teisipäev, 16. juuni 2009

Uued elanikud






Saage tuttavaks, meil elavad nüüd 2 sellist tegelast. Hetkel on nad paraku veel nimetud.

Here are two fellows who will share our appartement with us from now on. They don't have names yet.


Nädalavahetusel käisin Viljandimaal Kopra talus. Talu on oma nime väärt - pildil on näha, kuidas koprad puid kohtlevad.

At weekend I went to Southern Estonia and visited Kopra talu (Beaver farmstead). On the picture you can see how beavers treat trees.

esmaspäev, 1. juuni 2009

Vahepealne vaikus

Ma pole juba päris tükk aega siia kirjutanud. Põhjus selles, et vahepeal olin hõivatud prantsuse keele eksamiks õppimisega ja kudumiseks polnud aega. See sai reedel tehtud. Nädalavahetusel oli aga nii ilus ilm, et ei raatsinud kudumisega tegeleda - tuli jalgsi mööda Nõmmet hulkuda, turgu külastada, rannas päevitada, ujulas ujumas käia ja välikohvikus kokteili juua. Kokkuvõttes tuli elu nautida. Aga lähiajal hakkab siia arvatavasti jälle ilmuma väikseid postitusi. Lisaks õnnestus meil pärast pikki otsinguid leida firma, kes meie katuseterrassi ilusaks teeb ja seda juba üsna varsti! Kirjutan kindlasti ka sellest.


I haven't posted anything for quite a long time. I was so busy with studying for my french exam. I did it on Friday and now I have more time. Still, I didn't do very much knitting on the weekend. We had a gorgeous and very warm weather. So instead of knitting I went to local market, took sunbath, swam in swimming pool, drank a coctail in street cafe and just wandered around. In near future I will try to post here again. Good news is that we finally found a company yhat will make our roof terrace beautifil. I will write about it!