teisipäev, 30. juuni 2009

Muljed Minskist

Viibin praegu tööreisil Minskis. See on minu jaoks esimene kord siin viibida. Enne tulekut olin mõttes valmistunud Euroopa viimasesse diktatuuri kantsi minema. Kohale jõudes on aga avanev pilt hoopis teistsugune.

Esiteks üllatas, et teed on Valgevenes väga head - lennujaam asub Minskist umbes 50 km eemal ning maantee on üllatavalt heas korras.

Linn ei ole eriline vaatamisväärsus - vanad majad praktiliselt puuduvad ja ka uusi eriti ei ole - kõik näeb välja selline nagu meil 90. aastate alguses. Muu järgi tegelikult ei saagi aru, et selles riigis midagi teisiti on. Kauplused on kaupa täis, kõikvõimalikud lääne kaubamärgid on esindatud, inimesed on rahulikud, tänavad on puhtad ning miilitsaid praktiliselt näha pole.

Väga kummaline on siin rahaga ringi käia. Nimelt on siin kasutusel arvuliselt väga suured rahatähed, nt 50 000-ne rubla. Kõik hinnad on tuhandetes rublades. Tegelikult eesti kroonidesse ümberpanduna on 10 000 rubla umbes 20 krooni. Kõik kohalikud kaubad on odavad, kuid välismaised asjad maksavad umbes sama palju kui meil.

Kuna siinses kontoris pole konditsioneeri ja Minskis on jube palavus, käisime eile konditsioneere ostmas. Tehnika ostmisega kaasneb kummaline bürokraatia. Poes kontrollivad müüjad kõikide asjade töökorras oleku ükshaaval üle - isegi pikendusjuhtmetel. Seejärel täidetakse iga asja kohta eraldi paberid (ka iga pikendusjuhtme kohta), sinna peale peab ostja panema allkirja ning lüüakse ka tempel.

Hotell on meil tõeline nõuka-aegne klassika. Mingi remont on kunagi tehtud, aga näiteks uksed on küll vähemalt 20 aastat vanad, samuti vann. Hommikusöök oli aga rikkalik - rootsi laua tüüpi. Üheks tõsiseks miinuseks oli see, et normaalset kohvi ei pakutud - olid ainult lahustuva kohvi pakid. Mulle öeldi, et see hotell on väga kallis ja et Eestis saaks sama raha eest Radissonis ööbida. Põhjuseks on see, et Valgevenes ei ole hotellide vahel eriti konkurentsi - välismaalasi käib siin vähe ning enamus, kes käivad, on siin äriasjus - seetõttu on tekkinud arusaam, et külastajaid võib julgelt nöörida.

Arvatavasti: to be continued... (pilte ärge lootke, mul pole fotokat kaasas).

Kommentaare ei ole: