pühapäev, 6. detsember 2015

Reisikiri 1. Ülevaade


Saabunud on aeg kirjutada 2-nädalasest puhkusest novembris. Kuidas kõik alguse sai? Suvel tekkis mõte, et novembris, mis on teadupärast pime ja kole kuu, võiks minna kuhugi sooja ja päikese kätte. Aga kuhu? Ütlen kohe ära, et ma ei ole see tüüp, kes läheb lihtsalt nädalaks kuhugi kuurorthotelli basseini äärde peesitama. Mind huvitab pigem ilus loodus, ajalugu, kohalik kultuur ning ka kunst ja arhitektuur. Seda on ilmselt selle blogi lugejad juba ise märganud... :)

Mõte suurest ajavahest ja pikast lennuajast ei tundunud väga meelitavad... Seega tuli pilk heita kaardile ning vaadata, mis oleks suhteliselt lähedal asuvad sihtkohad, kus on novembris soe. Küpros tundus väga toreda sihtkohana, kuid novembris võib-olla mitte nii väga soe... Põhja-Aafrika ebastabiilsus pani ka sellest piirkonnast mööda vaatama... Natuke allpool olev Aafrika oli suvel ebola küüsis ja sai seetõttu samuti välistatud. Siis olid muidugi veel variantideks Kanaarid, aga seal käivad ju kõik :) Korraks tulid kaalumisele ka Roheneeme saared. kuid lähemal uurimisel selgus, et saarte-vahelised distantsid on küllaltki pikad, kohalikud lennud kallid ning laevad mitte just kõige merekindlamad...

Millele siis valik langes? Omaan! Esmasel googeldamisel tundus see väga ilusa ja vaheldusliku loodusega. Lisaks andis kindlust paljudes reisikirjades mainitu, et Omaanis on veel väga palju traditsioonilist alles ning see riik ei ole järginud enda naabrite hullust pilvelõhkujate ja luksushotellide järele.

Pärast otsuse tegemist tuli osta lennukipiletid. Kõige odavam oli lennata läbi Istanbuli. Sealt sündis otsus peatuda ka Türgis mõned päevad. Seega ostsime piletid kahele eraldi otsale - kõigepealt Istanbuli ning siis eraldi Istanbul - Muscat.

Algas planeerimine, kus abiks olid Zohara Hirjii 'Oman Travel Guide' ja audioraamat 'Oman: Under Arabian Skies', autoriks Rory Patrick Allen. Lisaks veel Tripadvisor ja mitmed reisiartiklid.

Kuna enne Omaani lendamist, oli meil Türgis 4 päeva, otsustasime minna kaheks päevaks ka Istanbulist kaugemale. Eesmärk oli minna kuhugi suhteliselt Istanbuli lähedale, kuhu saab avaliku transpordiga. Sõelale jäid kaks endist pealinna - Bursa ja Edirne. Kuna Bursas on mõned Unesco maailmapärandi nimekirja kuuluvad objektid ning selle kõrval on Uludagi rahvuspark, langes otsus Bursa kasuks.

Kokkuvõttes oli reisikava järgmine:

  • 1 päev Istanbulis
  • 2 päeva Bursas
  • 1 päev Istanbulis, lahkumine Omaani
  • 9 päeva Omaanis
  • 1 päev Istanbulis
Täpsemalt kogu reisist järgmistes postitustes, aga allpool juba mõned kaadrid kohalikest. 

Istanbul
Nizwa




It's finally time to write about my 2 weeks vacation in November. How did it all start? In summer the idea to go to somewhere nice and warm in November appeared. November is usually the most depressing month. Getaway to somewhere nice and warm during that time seemed perfect (and it was). But where? I'm not the type who goes to some resort hotel and spends a week sunbathing at the pool. Probably you have already figured that out by yourself from my blog... :) I'm rather interested in culture, history, local traditions and nature.

The idea of big time difference and long flight hours didn't seem tempting... So  looking at a map to see what are the possible relatively close destinations where it's nice and warm in November was the next step. Cyprus seemed promising but maybe not warm enough in November... North-Africa seemed too risky with all its instability. Africa a little bit lower was suffering from Ebola at that time. There were of course Canary islands but everyone goes there... For short time Cape Verde was an option but after short research it appeared that the distances between different islands are quite long, local flights are expensive and ferries not always very ocean-proof... 

So what was decided? Oman! First googling revealed it as a country with beautiful and variable nature. Additionally many travel articles mentioned it to be still quite traditional and without the craziness for skyscrapers and luxury hotels as neighboring countries. 

After making the decision the next step was to book the flights. The cheapest was to fly via Istanbul. But why not stay there then for couple of days? So we bought 2 separate flights - one to Istanbul and then Istanbul - Muscat. 

Planning started. Helpful were 'Oman Travel Guide' by Zohara Hirjii and audiobook 'Oman: Under Arabian Skies' by Rory Patrick Allen. Also I read quite a few travel articles about Oman. 

We had bought the flights so that we spent 4 days before going to Oman in Turkey. So we decided that it would be nice to go somewhere out of Istanbul for 2 days. The goal was to go somewhere relatively close to Istanbul and in the end there were two options - Bursa and Edirne. Both are former capitals. Because Bursa has some world heritage sites and also it's next to Uludag national park, we decided to go to Bursa. 

As a result the travel plan was following:

  • 1 day in Istanbul
  • 2 days in Bursa
  • 1 day in Istanbul, leaving to Oman
  • 9 days in Oman
  • 1 day in Istanbul
I will write more in next posts but in this post you can see already some photos I took of locals. 


Istanbul

Istanbul

Sur

Muscat

5 kommentaari:

Arella ütles ...

Põnev reis, ootan järge!

Britt ütles ...

Väga äge, ootan ka põnevusega järge!
Aga teisalt oleksid ikkagi võinud ka Kanaare kaaluda, oleks veel purjetada ja muuhulgas ka huvitavamaid saarekesi siin näha saanud. Veetsime suht ajaviiteks Tenerifel õige kaua, aga oleks võinud ka varem sealt mujale purjetada. Igatahes pisemad Kanaarisaared nagu La Gomera ja El Hierro on väga lahedad kohad ja loodusradu matkamiseks on mõlemal. Ka kohalik kultuur siin meenutab üha rohkem lõunamaist rahulikku ja natuke kaootilist, mitte tava euroopalikku.

Päikeselised tervitused
El Hierrolt

Britt & Viljar

Kärt ütles ...

Suvel mul ei tulnud see mõte üldse pähe, et te võiks samal ajal Kanaaridel olla... Iseenesest oleks olnud täitsa tore uuesti kohtuda :)

Eks nüüd peab ootama kuni te tagasi hakkate ükskord tulema.

Britt ütles ...

Tuleb tõdeda, et ega me isegi selles liiga kindlad ei olnud, et polnud sugugi Sinu viga, et sellega arvestada ei osanud ;)
Tagasi me siitkaudu ei tule, aga küllap jääb tagasiteele muid põnevaid saari.

Britt ütles ...

Tuleviku tarbeks, Cabo Verde külastamise hirmudest. Vedeleme nüüd Mindelos. Kui neid saarte vahelisi praame vaadata, siis ei ole olukod üldse hull. Mina isiklikku päästeparve ja EPIRBi ei võtaks reisile kaasa - täitsa ausad ja töökindlad praamid näikse olevat.

Kliima on siin suurepärane, temperatuur praegu 25-30 kraadi vahel, päike särab ja oleks isegi liiga palav, aga kuna kogu aeg puhub suhteliselt tugev tuul, siis on jahutus ka kohe ilusti olemas. Muuseumide arvu kohta info puudub, aga linnatänavad iseenesest on juba toredad vaatamisväärsused, vanemaid maju on täitsa palju alles ja munakiviteid samuti.

Britt & Viljar